tabung gajah^^

muka surat

Thursday 17 March 2011

...rockmelon...

assalamualaikum~~~

baharu je melepaskan lelah daripada ekspedisi menjawab BBI2410... paper bi yang terakhir aku kena ambik sebelum layak meneruskan perjuangan untuk jadi foodtech... 

anyway... posting aku hari ni bukan sebab nak cakap pasal test paper or ape - ape yang berkaitan dengan test tu tapi nak story bout rockmelon.... korang kenal tak rockmelon ni mende??? bukan batu ok!!!! kalau korang tak tau, baik korang baca entry ni sampai habis^^

 untuk yang tak pernah jumpa... ni aku tunjuk gambar pokok ngan buah yang tergantung sekali... rockmelon ni turut dikenali dengan nama mushmelon or cantalope... cute kot nama macam tu... haha... nampaklah macam lembut - lembut gitu~~ dengar mushmelon terbayang marshmallow... betul tak??? species daripada family cucurbitaceae sama lah macam segala melon and also squashes. serang tak berapa lama, dalam minggu lepas lah lebih kurang. kitorang dah gunakan buah yang cantik dan sangatlah manis ni untuk buat acidity analysis tapi post kali ni aku akan story bout DETERMINATION OF pH, TITRATABLE ACIDITY AND TOTAL SOLUBLE SOLID dalam rockmelon ni dulu... 

happy to say yang aku sebenarnyer tak sanggup nak potong buah tu kot time nak buat homogenization.... giler~~~ buah sedap macam tu, sekejap je dua bijik habis dengan sekelip mata lepas main potong - potong dan mixed dengan macam - macam chemical...

process nie nama dia sample preparation or simple kitorang selalu sebut as simple prep je.... kinda sediakan sample mengikut kadar yang diperlukanlah... tapi dengan menggunakan scientific technique. bukan just potong suka hati ok... method yang kitorang guna kan untuk sample prep ni namanya quartering technique... semua scientist kene tau mende ni, lagi  - lagi cam kitorang yang selalu nak kene analysis makanan ni... tak kan lah nak analysis makanan ikut size asal... mahunyer jenuh... nie la caranya yang sangatlah berguna dan simple...


should be kene hancurkan semua cube ni... kalau bahasa chefnyer kitorang sebut as potong bentuk cube la... atau pun cincang. macam tu lah lebih kurang. lepas tu baharulah boleh bland dengan distilled water.

lepas blending, kitorang proceed dengan filtratition guna cotton wool. lepas filter the homogenate solution akan dapatlah lebih kurang macam ni...


lepas tu kitorang kene guna 20mL untuk pH determination. camne nak measure pH? gune pH meter la kan^^ then, solution yang sama tu jugak kitorang gunakan untuk measure the total soluble solid.

*model ni namanya mingming^^*
nama sebenar dirahsiakan buat masa ni 

nie lah process measuring the total soluble solid dengan menggunakan refractometer... mende alah yang kawan aku pegang tu namanya refractometer. de akan baca kandungan total soluble solid macam kandunga gula dalam buah rockmelon tu. unit de °Bx or °Brix... selalunyer kalau kitorang kene guna refactometer ni, kitorang cakap je nak ambik °Brix reading. camtulah lebih kurang....

then, the rest of the solution tu akan digunakan untuk measure the titratable acidity pulak. homogenate solution tu akan di titrate dengan 0.1M hydrochlotic acid or simply known as HCl. sampailah pH asal berubah jadi pH 8.1. kena titrate sampai pH 8.1 sebab itu adalah end point untuk phenolpthalein... titratable acidity ni di ukur untuk reflects acidity characteristic sesuatu makanan tu...

lepas tu, macam biasalah kan... analysis data....

setakat ni je aku rasa cerita rockmelon aku ni.... next entry aku cerita pulak pasal DETERMINATION OF VITAMIN C rockmelon ni... tunggu tau...

notakaki: doakan aku and kawan - kawan aku daat result gempaq tuk test kitorang^^


4 comments:

  1. letak la shoutbox ke ape..senang nk tinggak jejak..anyway nice blog..
    i got some HOW IT"S MADE video...ask me if you want the videos

    ReplyDelete
  2. ok... akan ltk jap g...^^
    bley gak... brat x nk attached kat email???

    ReplyDelete
  3. maksud berat ke x letak kt email tu ape??

    ReplyDelete
  4. mean vdoe tu la yunk... bley ke attach?? kdg2 klu vdeo tu brat ssh nk attach

    ReplyDelete