tabung gajah^^

muka surat

Thursday 6 October 2011

buku resipi

menghadap laptop dengan harapan nak tidur!
agak - agak korang boleh bayangkan tak perasaan aku sekarang ni?
super tamak lak ai!
nak on9 tp nak tdur gak...

baru lepas makan
nasi goreng kg plus cool blog^^
 
 
 ko chan blanje!
untungla... jadi orang tertinggal purse...
*_^

ari ni kelas nonstop from 10 am to 3 pm
paling nonstop mase nak pergi FBMK lah kn...
nak tnggu bas lagi
even dr chong bagi dismissed awal sekali pun
bas memanglah sangat tak ada
terlepas setengah jam kelas
nasib baik sensei xmarah...

tettt~~~
sensei ke???
haruslah...
sem ni aku amek jepun
baru belajar yang elementary punyer syllabus kot...
kesian kn???
belajar katakana ngan hiragana je pun
tapi apa pun x hafal
haish! memang kena jadi sangat rajinlah nampaknya coz next week da test I
uhu~~~
kalau x da bley usha en z ngan ckap jepun da
:D

semalam...

buat taufu fah
pernah makan?
kalau belum pernah boleh pergi pasar malam beli a...
*_^

setiap hari rabu je, semua orang da start excited coz dpt makan puas - puas...
lab manual tu dah jadi macam buku resipi dah!
bezanya bahan - bahannya bukan bawang atau halia...
dan garam bukan sekadar cukup rasa




untunglah sape dapat awek food tech
ari - ari makan makanan special
hehehe

tak adalah super special sangat pun
tapi dalam masa empat minggu kitorang masuk sem ni
kitorang da belajar buat  
 
yellow noodles
 

 ini semua memang stok baik punyer la...
pagi masak mee
petang buat sensory
kenyanglah jugak jadi panelist untuk sensory evaluation
tapi aku tak join buat sensory tu
so... sup petang tu bukan air tangan aku
coz aku punyer air tangan dah guna untuk wat moisture ngan ash test

second week
kitorang belajar buat
roti



see...
hebat tak hebat?
satu mixing mechine tu
12 pasang mata pandang
sempatlah jugak mechine tu rosak
maybe sebab dia malu kot
*_^
ye la...
kitorang kan majority sume gigirls...
haha
ade dua guy je kat lab kitorang nie...


lepas tu sambung dengan test gluten...

sebab apa buat test gluten?
sebab nak test gluten content lah kan...
buat roti ni gune high protein flour patutnyer
supaya boleh dapat roti yang fluffy...
gebu - gebu gitu!

gluten yang ada dalam high protein flour tu la yang bagi fluffy characteristic kat roti tu
kalau gluten sikit, roti tu akan jadi lebih rapuh


yang bulat - bulat putih dalam air tu la gluten
ni hasil selepas bebola tepung direndam dalam air selama 1 jam

memula air dia akan keruh macam dalam container yang sebelah kiri tu
lepas 1 jam, kitorang kene rinse bebola gluten tu dengan running water
then... perahkan air dengan kain untuk dapatkan bebola gluten yang baru
sebelum rendam balik selama 1 jam lagi


nie cik poka ngan ainni 
tengah buat misi bebola gluten

macamlah lebih kurang lab kitorang time buat roti tu...
belum lagi masuk lab biokimia
lagi banyak apparatus ngan chemical yang kitorang kena handle dan kenal
*_^

dan semalam...
dapatlah buat
taufu fah...

 
taufu fah ni buat guna soya bean...
steps nya lebih kurang camni la...

kacang tu kena rendam dalam air
ambik masa dalam 4 ke 8 jam
tapi kalau tak nak rendam, boleh rebus selama 20 minit
tapi rasa dia lainlah kot...

lepas rendam...
bilas kacang soya macam korang nak masak nasi selalu tu
lepas tu kita grind kacang soya tu untuk dapatkan soy milk
lepas tu, kita akan pasteurized kn susu soya tu
tapi sebelum pasteurized kena tambah anti foaming agent
supaya buih - buih yang terhasil time grinding tu hilang
tak adalah soya korang berbuih terlebih nanti...

lepas tu
kitorang tambah glucono delta lectone or GDL untuk buat taufu fah...
kena tunggu dalam 45 minit lah lebih kurang untuk biarkan susu soyan tu jadi taufu fah


dan!!!
inilah hasilnya
tapi aku tak rasa pun
coz pergi buat lab biokimia
xpelah kan...
lain kali aku buat sendiri

somehow
En Razali ade buat air soya
and raja ada bawak balik satu botol
tak adalah aku kempunan sangat ngan taufu fah tu
*_^

p/s: pasang niat nak pergi pasar ss!

0 comments:

Post a Comment